vaasan jaakkoo kuvabanneri

Pitkän ja ansiokkaan taiteilijauran tehnyt vaasalainen taidegraafikko Tapani Tammenpää, 88, sanoo elävänsä antoisia vuosia.
-Voin rauhallisin mielin tarkkailla elämää ympärilläni ilman taiteen tekemisen pakkoa, isokyröläissyntyinen kuvataitelija huomauttaa.
Tammenpää vastaanotti itsenäisyyspäivänä Vaasan kirkon kryptassa pidetyssä veteraanijuhlassa Vaasan Jaakoon Säätiön myöntämän elämäntyöpalkinnon.
-Tietysti minulla on edelleen työpöydällä grafiikan tekemiseen tarvittavat työvälineet ja tartun niihin, kun intuitio, poikkeuksellinen oivallus, täyttää mieleni, Tammenpää paljastaa.
Tekeminen on hänen mukaansa kiinni ennen muuta halusta.
-Valitettavasti monien taiteentekijöiden kohdalla on sellainen tilanne, ettei aktiivikauden tuotot riitä kattamaan eläkevuosien menoja. Töitä on toisin sanoa pakko jatkaa.
-Omalla kohdalla toimeentulon varmistaa yli 30-vuotisesta urasta teleteknikkona saamani eläke.
Ensimmäisen kerran Tammenpää osallistui näyttelytoimintaan taidegraafikkona vuonna 1970, ja omia näyttelyitä on ollut kaikkiaan lähes 40. Valtakunnallisiin ja kansainvälisiin näyttelyihin hän on osallistunut 15 kertaa.
Tammenpää sai sanomalehti Pohjalaisen kulttuuripalkinnon, Jaakkoo-patsaan, vuonna 1995 ja Pohjanmaan taidetoimikunnan palkinnon vuonna 2018.
Hän on myös toiminut mm. Vaasan taidegraafikkojen, Vaasan taitelijaseuran, Pohjalaisen taiteilijaliiton sekä Taitelijaseura Botnian puheenjohtajana.

TApani Tammenpää
Taidegraafikko Tapani Tammenpää sai Vaasan Jaakoon Säätiön elämäntyöpalkinnon Vaasan kirkon kryptassa itsenäisyyspäivänä järjestetyssä juhlassa. -Kuva Seppo Nurmi

Kannustusstipendit kahdelle nuorelle

Vaasan kaupungintalon itsenäisyyspäivän juhlassa tiistaina Vaasan Jaakoon Säätiö palkitsi kannusstipendeillä kaksi lahjakasta Kuula-opiston oppilasta.
Hilja Risku, 15, sai apurahan ansioistaan lupaavana nuorena laulajana. Hänen kiinnostuksen kohteena on erityisesti klassinen laulu. Hiljan opettaja Kuula-opistossa on Katariina Korkman.
Korealais-suomalaisen perheen 15-vuotias poika Netanel Hong on puolestaan taidokas pianisti, joka on harrastanut soittoa pienestä pitäen. Hän on Anton Ylikallion oppilas Kuula-opistossa.
Hilja Risku ja Netanel Hong esittivät itsenäisyyspäivän juhlassa yhdessä Heikki Klemetin sanoittaman kansanlaulun Oi kallis Suomenmaa.
Yleishyödyllinen Vaasan Jaakoon Säätiö vaalii nimihenkilönsä kirjailija, päätoimittaja, valtiopäivämies Jaakko Oskari Ikolan eli Vaasan Jaakoon henkistä perintöä myöntämällä vuosittain kulttuurielämää tukevia apurahoja.

Hilja Risku ja Netanel Hong
Kannustusstipendeillä palkitut Hilja Risku ja Netanel Hong ovat Kuula-opiston lupaavia opiskelijoita. Taustalla opiston nimihenkilö, vaasalaislähtöinen säveltäjä Toivo Kuula. -Kuva Seppo Nurmi