vaasan jaakkoo kuvabanneri

Päätoimittaja, valtiopäivämies, kirjailija, pakinoitsija Jaakko Oskari Ikola syntyi 135 vuotta sitten, vuonna 1887 Alahärmän kunnassa. Suomalaiset ovat sittemmin oppineet tuntemaan miehen paremmin nimellä Vaasan Jaakkoo.

Kymmeniä pakinakirjoja ja satoja sanomalehtikolumneja päätoimittamaansa Vaasa-lehteen kirjoittanut Ikola tunnustetaan nykyään pohjalaismurteen ylivoimaisena taitajana ja kehittäjänä.
Jaakko Oskari Ikola kuoli vuonna 1951.

Hänen henkistä perintöään vaaliva ja kirjailijanimeään kantava säätiö perustettiin 30 vuotta sitten. Nyt säätiön hallitus teki ”pyhiinvaellusmatkan” maineikkaan ja tuotteliaan Ikolan synnyinkuntaan. Alahärmästä hän muutti alle kouluikäisenä perheensä mukana Vaasaan, josta isä oli saanut uuden poliisipestin. Oppaakseen säätiön johto sai retkelleen alahärmäläissyntyisen näytelmäkirjailijan, opettaja Simo Perämäen, joka on toiminut opettajan virassa viimeiset vuosikymmenet Ylihärmän puolella.antalon päädyssä kirkkoa vastapäätä Alahärmän keskustassa. Seuraavaksi piipahdettiin Lahdenkylään johtavalle Filppulankujalle, josta löytyy Jaakko Oskari Ikolan rinteinen synnyinkodin pihapiiri. Paikalla nyt oleva asuinrakennus ei ole alkuperäinen. 

Vaasan Jaakoon muistomerkki kukitettiin Alahärmän keskustassa. Paikalla olivat Vaasan Jaakoon Säätiön kunniapuheenjohtaja Reijo Luomala, asiamies Martti Koski, hallituksen jäsenet Terhi Ekola ja Tarja Haapamäki, varapuheenjohtaja Timo Krankkala, puheenjohtaja Seppo Nurmi ja oppaana toiminut näytelmäkirjailija, opettaja Simo Perämäki. -Kuva Tuomo Pellinen
Filppulankujan varrelta löydettiin Jaakko Oskari Ikolan syntymäpaikka.-Kuva Seppo Nurmi
Tässä pihapiirissä Jaakko Oskari Ikola syntyi perimätiedon mukaan vuonna 1887. Asuinrakennus ei ole alkuperäinen. -Kuva Seppo Nurmi